Een stukje geschiedenisles over bokshandschoenen, de veiligheid en de ontwikkeling van Ali’s Fightgear

Door Erik Roukens.

Dat vechten al sinds mensenheugenis bestaat is niks nieuws, maar wist je al dat de eerste afbeelding van een boks (vecht) partij al dateert van 2000 voor christus?

Dat zag er nog niet uit als een hedendaagse bokshandschoen maar was meer een band die om de pols gewikkeld zat. Daarna was het in het oude Griekenland gebruikelijk om stukken leer om de hand te binden ter bescherming van de handen.

Tijdens de Romeinse tijd de tijd van de gladiatoren werden er zelfs metalen aan toegevoegd om meer schade bij de tegenstanders toe te kunnen brengen.

Het oudste bewaard gebleven exemplaar van bokshandschoenen dateert van rond 120 na Christus, in de vorm van twee niet-bijpassende leren banden die werden teruggevonden bij opgravingen bij het Romeinse fort Vindolanda.

Door de grote schade en ernstige verwondingen werd het “boksen” in 393 na christus verboden!

 

In Groot Brittannië kwam de bokssport rond de 17 eeuw gelukkig weer terug. Er werd toen gevochten met blote knokkels en zonder regels totdat Jack Broughton als eerste boksregels introduceerde die bekend staan als de wet van Broughton.

Veel boksers kozen er toen echter toch nog voor om met blote vuisten te vechten. Vanaf 1867 was dat niet meer mogelijk omdat het gebruik van bokshandschoenen vanaf dat moment verplicht was.

Hoe zit het nu met de veiligheid. Gek genoeg wil extra bescherming door de bokshandschoenen niet automatisch zorgen voor minder schade. Je kan je voorstellen dat wie met zijn bloten vuisten op het hoofd (schedel) slaat veel last krijgt van zijn handen. In de tijd dat er zonder bokshandschoenen werd gevochten zag je dus ook dat er veel minder en minder hard op het hoofd werd geslagen.

Door het gebruik van bokshandschoen kan er dus veel vaker en ook veel harder op het hoofd worden geslagen wat zorgt voor veel meer schade. Kanttekening is natuurlijk wel  dat er tegenwoordig gelukkig regels zijn en een wedstrijd tijdig kan worden gestopt. In de oudheid werd er vaak doorgevochten tot een van de 2 het echt niet meer na kon vertellen.

Gelukkig is er veel veranderd aan de bokshandschoenen en zijn er ook verschillende soorten en typen handschoenen verkrijgbaar.

Van Ali’s Fightgear hebben wij een keuze gemaakt voor de volgende typen boks en kickbokshandschoenen.

– Sparringshandschoenen. Deze (kick) bokshandschoenen zijn speciaal ontwikkeld voor het sparren (vechten met je tegenstander tijdens een training of wedstrijd). De type handschoenen van Ali’s die uitermate geschikt en speciaal ontworpen zijn voor het sparren. Deze handschoenen noem ik de BG SP lijn BG staat voor Boxing Gloves en SP voor sparring. Wij hebben met deze handschoen een unieke handschoen weten te maken die geen enkel ander boksmerk ter wereld heeft ontwikkeld.

Hier zal ik toelichten hoe deze geavanceerde bokshandschoen tot stand is gekomen. Als jonge sporter zat ik in de lichtgewicht klasse ook wel fly weight genoemd. Mijn trainingspartners waren daardoor altijd stukken zwaarder (heavy weight) en ondanks mijn inzet liep ik vaak rake klappen en trappen op die zorgde voor flinke hoofdpijn na diverse trainingen.

Toen ik dat besprak met mijn trainer die later niet alleen mijn compagnon werd, medeoprichter van Ali’s Fightgear maar ook nog eens de beste vriend die een mens zich wensen kan hebben we de BG SP bokshandschoen weten te ontwikkelen.

Op de eerste plaats moesten we zorgen dat deze handschoen het juiste gewicht op de juiste plaats had. Dat moet dus op de knokkels. Vaak zie je dan dat een handschoen heel breed wordt waardoor iemand met een wat zwaardere handschoen een dekking heeft ter grootte van een kussen waar je op slaapt. Als degene dan een wedstrijd vecht mist hij ineens de helft van zijn dekking en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Er is daarom gekozen voor een wat zwaardere schuimvulling wat niet alleen zorgt voor het juiste gewicht op de juiste plaats, maar ook voor een langdurige demping waardoor de impact van de stoten een stuk minder is en degene die erdoor geraakt wordt niet direct zichtbare en of onzichtbare schade als hoofdpijn of andere pijnen voelt. Dit alles komt niet alleen het verantwoord harder trainen ten goede maar ook het plezier wanneer je jong en oud beginner of ervaren vechter met elkaar sporten. Daarnaast moet de drager van de handschoenen ook goed opletten en realistisch trainen om zijn dekking goed te houden. Dit maakt voor mij deze handschoen niet alleen een van de veiligste (kick) bokshandschoenen maar ook een die de realiteit van een wedstrijd handschoen (vaak 12Oz) met ook de wat grotere/zwaardere versies het dichts benaderd.

De BG SP (kick) bokshandschoen is handgemaakt en van echt leer is al leverbaar vanaf 8 Oz tot en met 18 Oz en is leverbaar in de kleuren: zwart, rood of blauw.

– Trainingshandschoenen. Voor de allerkleinste jeugd en volwassen bokser die net begint met muay thai (ook wel thaiboksen genoemd), kickboksen of gewoon boksen adviseren wij de BT GO serie van Ali’s Fightgear. Dit is ook een handgemaakte bokshandschoen van het beste kunstleer dat verkrijgbaar is. Qua vulling is er bij deze handschoen gekozen voor kapok wat bestaat uit kledingsnippers en draad (vroeger zat er altijd paardenhaar in alle handschoenen) voor een langere levensduur en goede bescherming van de hand. Aan de binnenkant zit een luchtfilter wat ervoor zorgt dat de handen niet te warm worden en het voor zover mogelijk de handen wat koeler kan houden.

De BT GO handschoen van Ali’s Fightgear is er al voor de allerkleinsten vanaf 4 Oz tot en met 18 Oz. De handschoen is er in het zwart, zwart met blauw, zwart met rood, zwart met roze en regelmatig hebben we limited editions in leuke kleuren en eenmalige oplagen. Like onze facebookpagina en of instagram pagina en schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste de keuze hebt uit ons nieuwe assortiment.

Naast de BT GO handschoen hebben wij ook de BG TR handschoen wat staat voor Boxing Gloves Training. Deze echt lederen (kick) bokshandschoenen zijn geschikt voor iedereen die serieus gaat boksen, kickboksen of muay thai gaat beoefenen. Deze handschoenen zijn geschikt voor iedereen die wat vaker traint in de week en hier licht de nadruk wel op het gebruik van de handschoenen bij het muay thai en of kickboksen. Deze handschoenen zijn wat breder gemaakt daardoor nog beter geschikt voor het opvangen van trappen. Wij hebben bij de BG TR serie daarom ook aan de zijkant van de palm wat extra vulling zitten waardoor je net wat meer trappen verantwoord op kunt vangen van je tegenstanders.

Naast de BG TR handschoen hebben wij nog een duurdere versie namelijk de BG TR TC1 handschoen. Het enige verschil met de BG TR is dat er voor een nog zwaardere en daarmee duurdere leerkwaliteit is gekozen.

– Zakhandschoenen. Deze hebben een dunne vulling en zijn gemaakt van echt leer. De bokszak handschoenen van Ali’s Fightgear zijn uitsluitend geschikt voor het trainen op de bokszakken of op de pads. Tegenwoordig zien we echter dat de normale trainingshandschoenen eigenlijk altijd worden gebruikt voor het trainen op de bokszakken en pads. De traditionele bokszak/zakhandschoen lijkt daarmee op zijn retour.

– MMA Handschoenen. Naast het boksen, kickboksen, muay thai is er een nieuwe sport al enige jaren die steeds meer aan populariteit wint. Het MMA, mixed martial arts. Voor deze sport zijn er aparte (boks) handschoenen die vaak losse vingers hebben die beschermd zijn door vulling en een openhandpalm voor het uitvoeren van de moeilijkere worsteltechnieken en grepen en vastpakken wat allemaal is toegestaan in het MMA. Deze handschoen is ook gemaakt van echt leer en in tegenstelling tot een bokshandschoen is deze verkrijgbaar in maten en niet in gewicht. De MMA Handschoen van Ali’s Fightgear is daarom leverbaar in de maten M, L of XL.

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop